Quantcast
Channel: Flygvapenbloggen
Viewing all 289 articles
Browse latest View live

SAE ISAF UH-60 på plats i Afghanistan

$
0
0

Sedan ett par veckor pågår förberedelserna på Camp Marmal i Afghanistan med att få SAE ISAF UH-60 klara att överta uppgiften för MEDEVAC i ISAF RCN. Förbandet kommer även att kunna genomföra vanliga trupp och materieltransporter enligt order från chefen RCN. Från första april ska SAE ISAF UH-60 vara redo att lösa dessa uppgifter.

Pågående förberedelser innefattar förbandets ”inbreif”, överlämning från nuvarande SAE samt en träningsfas då förbandet genomför slutlig miljöträning och samträning inför det att uppgifterna skall börja lösas.Hkp1Hkp 2

 

 

Ett ytterst påtagligt tecken på förbandets tillväxt var tisdagens transport av de två första HKP16 som transporterades med en C-17 till Camp Marmal.

 

 

 

 

 

Nu vidtar en omfattande ”flyttövning” i syfte att få de begränsade utrymmena att räcka till både avveckling av hemroterande SAE och färdigställande av pågående SAE. Avgående SAE har gjort ett fantastiskt jobb för att underlätta vår ankomst samtidigt som beredskapen upprätthålls. Erfarenhetsöverföringen pågår nu för fullt och är en avgörande faktor för att vi skall få en så bra start som möjligt.

 

Lars Eklind

C SAE ISAF UH-60


Övning Gripen TTP 2013

$
0
0

I år genomförs för femte gången Gripen TTP. Övningen tillkom våren 2008. Vid den här tiden var 171:a Stridsflygdivisionen, 212:e Stridsflygdivisionen och TU JAS ombeväpnade till JAS 39C/D. Nya förmågor infördes i snabb takt och vi upplevde att vi inte alltid var ensade i vår taktik och stridsteknik. TU JAS ansvarar i FV för publikationen TTP (Tactics, Technics and Procedures) vilken ska fungera som en gemensam metodhandbok för hur en pilot ska strida med Gripen. Med ambitionen att höja kvaliteten på publikationen och snabbt komma till gemensamma lösningar föreslog dåvarande stf DC på 171:a att vi skulle göra om divisionens ordinarie skjutveckor på Vidsel till en samövning.

Övningen genomfördes för första gången under veckorna 819-820. FV hade 2008 i uppgift att organisera ett insatsförband benämnt SE01 och detta skulle året efter följas av SE02. Vissa av förmågorna var kunskapsmässigt spridda på väldigt få individer. Spaningskapseln var på väg in i FV och SE02 skulle ha förmågan. Detta blev en av målsättningarna för den första TTP’n. TTP har sedan dess planerats varje år, men den fick ställas in 2011 på grund av insatsen i Libyen.

Årets TTP har blivit något mer komplex än den som genomfördes 2008. Idag är samtliga fyra stridsflygdivisioner ombeväpnade till JAS 39 C/D i en version som heter 19:5. Sedan 2008 har FV förutom spaningskapseln tillförts förmågor som NVG (mörkerhjälpmedel), AAR (lufttankning), L16 (internationell jaktlänk), IFF4 (igenkänningssystem), IRIS-T (jaktrobot) och GBU-49 (GPS-styrd precisionsbomb). Mycket av pilotens träning syftar mot interoperabilitet, det vill säga förmågan att verka tillsammans med andra förband och nationer. Även detta har implementerats genom att det i årets övning deltar stridsflyg från både Sverige, Norge (F-16) och Finland (F-18).

TTP13 övningsområde
Övningsområdet: I söder ”blå” utgångsläge och i norr de LV-försvarade ”fiendebaserna”.

Från Sverige deltar de fyra stridsflygdivisionerna, ASC890 och TU JAS. Tyvärr fick vi problem med vårt lufttankningsflygplan så det genomförs ingen AAR. Det ska poängteras att övningen huvudsakligen syftar mot pilotens träning, men självklart behöver vi stöd av andra delar av FV och FM för att kunna bedriva verksamheten. Delar ur FV Basbataljoner och Armén (FAC) är en förutsättning för pilotens träning och förhoppningsvis ger det även en viss förmågehöjning även hos denna personal.

Övningen genomförs med tre pass per dag. Varje pass flyger cirka 20-30 flygplan. Planeringen sker enligt den standardmodell som FV divisioner nyttjat de senaste cirka 10 åren genom att ett uppdrag leds av en Mission Commander (MC). Denne tilldelas en uppgift och resurser på samma sätt som det finns beskrivet i en av artiklarna från Red Flag i FV-bloggen. MC delar normalt upp uppgiften i olika sekvenser och tilldelar de olika flygförbanden uppgifter som exempelvis offensiv jakt (OCA), attack (AI) eller flygspaning (TAR). De olika förbanden tar sedan under MC ledning fram en plan för att kunna nå sitt mål, exempelvis att slå ut ett fientligt luftvärn. Något som till del komplicerar koordineringen är att piloterna befinner sig på fyra geografiskt skilda platser (Luleå, Vidsel, Rovaniemi och Bodö) i totalt fem olika byggnader.

Läget just nu är att vi har väder, personal och materiel med oss. Tre divisioner och ASC står på Kallax och resten på Vidsel. Vi har hittills haft en klarblå himmel och bra med kyla så att motorerna får mycket syre. ”Kriget” utvecklas med en allt aggressivare motståndare som gör allt han kan för att hindra ”blå” sida att nå framgång. Piloterna möter en mycket avancerad motståndare i luften och på marken finns kvalificerat luftvärn. I övningen lyser riktiga radarstationer på flygplanen för att simulera luftvärn och det skjuts ”smokey-SAM”, balsaraketer, för att simulera handburet luftvärn.

Anders Segerby, Flygövningsledare TTP13

Allvaret börjar för KS27

$
0
0

KS27 på LivgardetEfter kurser i Kroatien och på Swedint, obligatorisk utbildning på LSS och insatsspecifik utbildning på Livgardet, så börjar nu allvaret för KS27. På torsdagen den 14 mars startade en av Flygvapnets Tp 84:or från Uppsala, med destination Pristina i Kosovo. Ombord befann sig Försvarsmaktens sista samlade styrkebidrag till KFOR. KS27:s insats markerar således slutet för Sveriges samlade militära insats i Kosovo, men den innebär ingalunda slutet för Sveriges engagemang i landet, endast att fokus ändras från militärt till mer civilt.

På morgonen den 14 mars lämnade ett 60-tal förväntansfulla medarbetare Uppsala med en TP 84, de flesta från LSS, men flera förband finns representerade i KS27, faktiskt finns det representanter från samtliga försvarsgrenar inklusive HKV.

Närmast väntar nu en process där KS27 tar över ansvaret från KS26, den så kallade HOTO perioden. Den perioden handlar i huvudsak om att föregående befattningshavare lämnar över till pågående. Efter de tio dagarna i HOTO:n ska förbandet kunna verka på egen hand.

Vad ska då KS27 göra? I allt väsentligt skall förbandet göra det som tidigare förband gjort de senaste åren, det vill säga, vara KFOR:s ögon och öron i det dagliga livet i Kosovo. Styrkan är sammansatt med två LMT, Liaison and Monitoring Team. Dessa deltar och samverkar dagligen med allt från den Kosovanska allmänheten till lokala politiker, Kosovos polis m.m. LMT leds i sin tur av personalen vid JRD-C HQ. I förbandet ingår naturligtvis också ett NSE. Chef för den svenska styrkan och för JRD-C är överste Mikael Christoffersson, som till vardags är chef för LSS.

Bara för att detta är det sista samlade svenska militära styrkebidraget till KFOR så innebär det inte att det handlar om en nedläggningsinsats. Nej, uppdraget är solklart. JRD-C, där HQ och LMT ingår skall leverera Improved Situational Awareness till insatsens sista dag. Därefter är det NSE:t som stannar kvar ytterligare två och en halv månad för att avsluta insatsen.

Henrik Gebhardt, KS27

 

TTP planering och genomförande

$
0
0

TTP13 går mot sitt slut. Det sista passet flygs under lördag förmiddag och därefter startar årets Flygvapenövning, FVÖ13. I texten nedan beskriver de två piloterna som haft huvudansvar för planeringen av TTP13 lite om sina erfarenheter.

Efter fem månader av planering med flera möten i Uppsala, på Arlanda, i Linköping och i Ronneby samt genomgång av åtskilliga regelverk och utsändande av ett antal skrivelser kom vi till slut fram till övningsstart. Efter en veckas intensiv flygning är TTP för 2013 nu strax över. Känslan är blandad, saknaden av att få vara med och skapa något kul och intressant för alla deltagare, att ha något hängande över axlarna med deadlines, måsten och planerande. Samtidigt en lättnad av att just inte ha det hängande över sig, att det gick så bra, att soldansen veckan innan gav effekt och att det blev en bra övning. Utvärderingarna från alla passen har inte kommit in än men, fikarumssnacket har hittills varit intressant och givande vilket vi tolkar som positivt.

I år valde vi att dra igång övningen direkt från hemmaplan då dagarna var färre än vanligt. Det beror på att vi skulle dela tid med FVÖ13, vilket ger färre pass än tidigare års TTP. Flygplanen från F17 startade från Ronneby, tankade i Uppsala och gick sedan in direkt i striden. Detta ställde höga krav på planeringen då det fick ske via telefon och den övningsportal som LedR skapat åt oss. Vi hade tyvärr inte tillgång till det otroligt bra VTC (Video Television Conference) som finns inom FM och som användes med stor framgång under resterande del av övningen.

I år var tanken att skapa ett högre hot från såväl mark som luft. Taktiskt skulle vi ställa högre krav på spaning (Pre- and Post Recce för Targeting) och resultatfoto (BDA Reporting) kombinerat med specifika fällfall med både skarpa och barlastade (Inerta) GBU-12/49:or. För att träna i en högre hotmiljö hade vi exempelvis ett ”riktigt” markhot i form av en civil radarstation som fick agera SA-2/3 vilket gav samtliga deltagare en rejäl överraskning med framtvingad taktikanpassning.

Övningen har flutit på bra med bra övningsutbyte för både röd och blå sida. Även våra grannar i väster och öster verkar vara nöjda med deltagandet. Denna del har varit återkommande de senaste åren vilket har varit mycket positivt för alla parter men kanske framför allt för oss i söder som ännu inte har kommit lika långt med CBT (Cross Border Training) som vår broderflottilj i norr.

Planering av ett pass: Att flyga ett COMAO med upp emot 40 flygplan i luften samtidigt med starter från flera baser samtidigt kräver en gedigen planeringscykel som startar många timmar innan själva genomförandet. De som ska flyga pass ett på dagen börjar planeringen redan vid 17-tiden dagen innan. Vi i övningsledningen utser en rutinerad pilot som blir ansvarig för att svårighetsgraden hålls på en bra nivå samt styr vissa övningsmoment för att skapa nya förutsättningar i luften, men framför allt kvalitetssäkrar passet i sin helhet med säkerheten i fokus. Den rollen kallas Airboss. Varje COMAO har en MC, Mission Commander, som lägger upp anfallet och de olika enheterna på ett effektivt och genomförbart sätt. MC har en OCA lead (jakten) till sin hjälp som styr upp själva eskorten av verkansförbanden, AI (Air Interdiction), och eventuellt spaning för BDA (Battle Damage Assessment). Tillsammans med övrig deltagare läggs ett taktiskt scenario upp där en eventuell motståndares numerär, förmåga och taktik tas i beräkning. Till hjälp finns underrättelsebefäl, bildtolkar med flera. Allt sker med beaktande mot flygsäkerheten. Linjer som ej får passeras, egna höjder där ingen annan får vistas, 3-dimensionella områden dedikerade specialuppdrag. En viktig ”spelare” är flygstridsledaren (FSL) som under genomförandet ger piloterna information om exempelvis flygplan som piloten inte själva upptäckt eller har koll på. På en förutbestämd tid drar allt igång och sen är det upp till luftens dynamik och ”röd sidas” nycker att bestämma hur utgången ska bli. Förhoppningsvis har planen varit så bra att den står pall för alla de utmaningar som väntar! Om inte blir det en bra lesson learned (LL) att grubbla på inför nästa dag.

Som avslutning vill vi på Game Cell/Tasking Cell/White Cell (kärt barn har många namn), tacka för stödet från F21 och Vidsel samt alla deltagare, ingen nämnd ingen glömd, för ett mycket bra och väl genomfört arbete. Alla bra idéer har verkligen hjälpt till att skapa ett trovärdigt och utvecklande scenario. Tack!

Dreamer och Talent

JAS över Vidsel

Tack själva för ett bra arbete! Det återstår ett pass i TTP. Det sker dock inte som ett sammansatt företag (COMAO) utan som enskilda moment. Efter landning kommer all personal att byta fokus. Efter att nu under sex dygn ha fokuserat på stridsteknik och sammansatta operationer i en internationell kontext blir fokus territoriell integritet och försvaret av Sverige. Vi har cirka fem timmar på oss, sedan är det dax att invänta startorder.

Anders Segerby, flygövningsledare TTP13

Flygvapenövning 13 är i full gång

$
0
0

fvo13_FlygUH-500px

Årets flygvapenövning, FVÖ -13 är i full gång sedan lördagen den 16 mars.

I övningen, som är en ledningsprioriterad övning och leds av Högkvarterets flygtaktisk stab i Stockholm, deltar F 7, F 17, F 21, Helikopterflottiljen, Luftstridsskolan, Luftvärnsregementet, Ledningsregementet, Livgardet, Försvarsmaktens logistik FMLOG, Försvarsmaktens telenät- och markteleförband FMTM, Hemvärnet och Saab.

Scenariot i övning utvecklades snabbt att omfatta väpnat angrepp vilket innebär att de svenska flygförbanden har en ”skarpare” inriktning på sina uppdrag jämfört med tidigare flygvapenövningar.

Alla inblandade anmäler att de har en hög stimulans i övningsutbudet.

fvo13_PS870-500px

- FVÖ 13 är efterlängtad och väl förberedd. Utfallet, erfarenheterna, av övningen kommer att utgöra en viktig del då flygvapnet utvecklar planen för det fortsatta arbetet mot ett stärkt nationellt försvar, säger Flygtaktisk chef, generalmajor Micael Bydén.

fvo13_JAS_JOK1-500px

Vi kommer att komplettera med fler blogginlägg från övningen.
Vi rekommenderar också alla bloggläsare att följa övningen på vår webbsida:
http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Ovningar/Flygvapenovning-2013/

Mats Gyllander
Informationschef FVÖ -13

FVÖ-13 Transport och Specialflygenheten, TSFE upprättar FOB på Kallax

$
0
0

FLYGVAPENÖVNING 2013

TSFE har under FVÖ-13 upprättat en så kallad FOB (Forward Operation Base) på F 21 Kallax för att bedriva flygtjänst med tillhörande support under övningen.

TSFE har stor vana av att arbeta under FOB-koncept med C-130 Hercules (TP84) både under övning och i skarp mission men det är första gången som alla resurser inom TSFE finns mer eller mindre representerade på FOB. De enda resurserna som inte finns på FOB är signalspaning och VIP transportflygplanen (Gulfstream G4 och G550) som löser uppgifter från hemmagruppering.

FLYGVAPENÖVNING 2013

Under övningen bedrivs verksamhet med TP84, ASC890 (flygburen radar) samt TP100 och verksamheten består både av flygverksamhet och flygunderhållsverksamhet.

Vid FOB Kallax så finns två TP84, två ASC890 och en TP100 utgångsgrupperade tillsammans med ca 100 personer uppdelade på divisioner, kompanier och stab (delar ur befintliga div/komp/stab vid TSFE).

Förutom verksamhet och personal som blivit ombaserad till Kallax så bedriver TSFE verksamhet på Såtenäs, Malmen och Bromma samtidigt.

Verksamheten leds/stöds av en gemensam Ledning (C FOB/Stf C FOB) och Stab (Mission Support Element, Logistik funktion, Samband-/ledningssystem och Stabsexpedition).

Deras uppgift är att stödja divisioner och kompanier med allt som är utöver deras egen kärnverksamhet (flyg-/flygunderhållstjänst) och vara den sammanhållande funktionen för hela förbandet dygnet runt. I staben ska helhetsbilden över förbandets verksamhet, förmågor och eventuella begränsningar finnas för att utgöra underlag för chefs beslut.

 TP84 divisionen genomför transportflyguppdrag på order av flygtaktisk chef, stödjer övriga förband i Försvarsmakten behov av personal- och materieltransporter dygnet runt och bidrar till ökad uthållighet för Försvarsmakten.

FLYGVAPENÖVNING 2013

 ASC890 divisionen genomför flyguppdrag som bidrar till luftlägesbilden genom att utgöra en mobil luftburen radar som flygtaktisk chef kan använda för att titta på särskilda områden eller täcka eventuella luckor i övrig radartäckning.

 Utöver att operera med ASC890 så opererar divisionen även med TP100 (SAAB 340) och genomför transportuppdrag med framförallt passagerare.

 Vi har två flygunderhållskompanier på FOB också som genomför förebyggande och avhjälpande flygunderhåll på TP84 resp. ASC890/TP100 systemen för att vi ska kunna hålla igång dem så mycket som möjligt.

 Verksamheterna som nu är samlade här på FOB Kallax är i vanliga fall spridda på Såtenäs och Malmen så det kräver mycket jobb och planering för att omgruppera oss till en FOB och slå ihop till gemensam sak.

FLYGVAPENÖVNING 2013
Stefan Thell är ställföreträdande chef vid FOB på Kallax

 Hittills så har det flutit på bra och förbandet levererar för fullt till de som behöver hjälp av oss, alla i förbandet är proffs på att lösa sin egen uppgift och tillsammans så kan vi näst intill utföra underverk!

Mj Johan Edlund
C FOB KAX
TSFE

HKP15 tillbaka i Djibouti

$
0
0
Helikopter 15 på väg in i en C-17.

Ilastning i snöstorm, urlastning i plus 30 grader.

Nu är helikoptrarna som ingår i ME03, operation Atalanta, på plats på Afrikas horn. Två helikopter 15 lastades i en C-17 i halv snöstorm på Malmen i Linköping för att efter cirka sex timmars flygning landa i Djibouti. Ombord fanns också åtta personer från helikopterflottiljen som nu ska se till att helikoptrarna är flygklara när HMS Carlskrona anländer till området.
Fram till sjätte augusti ska en helikopter alltid vara baserad ombord, medan den andra står kvar i Djibouti som reserv och för underhåll. Vi står på samma franska bas på Djiboutis flygplats som förra gången, 2010.Helikopter 15 fungerar som HMS Carlskronas förlängda arm och ökar räckvidden för en aktion betydligt. Huvuduppgiften blir att identifiera och dokumentera okända fartyg, stödja bordningsstyrkan samt upprätta samband.
Att helikopter 15 nu finns på afrikas horn samtidigt som helikopter 16 är baserade på Marmal basen i Afghanistan innebär att Försvarsmakten snart har helikoptrar i två olika internationella insatser samtidigt.

End of Tour och Start of Tour

$
0
0

Den operativa delen av insatsen för sjuktransporter inom RC N i Afghanistan med SAE ISAF MEDEVAC har avslutats. SAE har då upprätthållit beredskap och genomfört så kallad taktisk medevac kontinuerligt i nästan två år, insatsen inleddes 2 april 2011. Vi har både varit och känt oss efterfrågade då vi fyllt en viktig roll i ISAF sjukvårdskedja. Vår specialkompetens har varit kvalificerad vård under transport. En mycket stimulerande och givande, men samtidigt krävande, insats har nått sitt slutskede. Vi genomförde in alles 82 uppdrag från hämtningsplatser vid de olika sjukvårdsfaciliteterna i hela RC N stora område och transport till koalitionens sjukhus här på Camp Marmal och det närbelägna afghanska sjukhuset. Vi kunde ha genomfört mångfalt fler uppdrag om behovet funnits, men lyckligtvis var det inte så.

SAE Mission Support Element kunde efter avgång ur beredskap anmäla att Silverfox nått End of Tour till ledningscellen Patient Evacuation Coordination Cell (PECC). På efterföljande morgongenomgång vid RC N stab visades SAE status som röd på den ordinarie statusbilden över sjukvårdsenheterna.

Avgången ur beredskap var också inledningen på den slutliga avvecklingen som bland annat omfattar att göra helikoptrarna klara för flygtransport hem och packa materiel som använts under insatsen. Ganska snart var våra bägge HKP10B avbladade och uppställda bredvid varandra i hangaren. Rotorbladen tvättades och lades i sina lådor som används vid transporter. Parallellt med detta avrustade de som först skulle resa hemåt. Planeringen för avvecklingen har pågått under lång tid för att säkerställa ett bra genomförande.

 

Nedmontering av helikoptrarna (Foto Calle, Hkpflj)

Nedmontering av helikoptrarna (Foto Calle, Hkpflj)

Vid en högtidlig ceremoni uppmärksammades insatsslutet för SAE ISAF MEDEVAC och uppstarten för SAE ISAF UH-60. Ceremonin leddes av kontingentschefen Överste Michael Claesson med närvaro av Överbefälhavaren och en stor mängd inbjudna gäster från RC N ledning och förband. Känslan av värdighet var stor, för avgående förband innebar det en tydlig markering av det operativa slutet samtidigt som pågående förband tog ett stort kliv framåt mot sina uppgifter. Under ceremonin medaljerades elva medarbetare ur SAE ISAF MEDEVAC med NATO Non Article 5 medalj.

Ceremoni3

Ceremoni vid förbandsbytet (Foto Calle, Hkpflj)

Efter omfattande förberedelser i form av utbildningar av tekniker och piloter i USA, leverans av helikoptersystemet, utbildning på sambands och ledningssystem, repetition av grundläggande soldatutbildningar, förbandsövningar och mycket mer är nu förbandet SAE ISAF UH-60, callsign ”ICEPAC” på plats i insatsområdet. De senaste veckorna har förbandet växt upp personellt och materiellt.

Under ett handfast mentorskap från avgående ”SILVERFOX” har vi på ett bra sätt kommit in i miljön och arbetsrutinerna. Nu återstår den sista finslipningen innan vi övertar uppgiften att hålla beredskap för MEDEVAC här i RC N. Våra förberedelser har i huvudsak omfattat en ”inprocessning” i form grundläggande genomgångar för att kunna verka i insatsområdet.

Övriga insatsförberedelser har varit att kontrollera och prova materielen allt ifrån personlig färdighetshantering av egen utrustning till kontrollflygning av våra fyra helikopter 16. Avseende sambands och ledningssystem har förbandet nu även kompletterat ledningsplatsen med de ledningssystem som används för HKP16.

För förbandsledningen har en viktig del varit att i samverkan med RC N stab formulera detaljerna kring de kommande uppgifterna till förbandet. Samverkan med övriga helikopterenheter på Camp Marmal, främst amerikanska och tyska har även inletts. Vi känner att vi är på rätt väg för att kunna lösa våra uppgifter enligt liggande tidsplan och ser fram emot att komma igång.

Hangar

Helikopterbyte pågår i SAE hangar på basen.

Med hälsningar till alla er därhemma!

 

Ulf Bohman                                                              Lars Eklind

CO SAE ISAF MEDEVAC                                         CO SAE ISAF UH-60

 


FVÖ13 – Ett första intryck

$
0
0

”I smålandsskogens gryningsdis återsåg jag 2010 flygvapnets själ.
Under Siciliens brännheta sol upplevde jag 2011 spaningssystemets återfödelse.
I
 det bleka skenet från ledningssystemets bildskärmar såg jag 2012 en nationell ledning av luftförsvaret växa fram.
Nu, 2013, skymtar jag i samma bleka sken från bildskärmarna en nationell luftoperativ ledning i krig av hela luftstridskrafterna.

Vi är på rätt väg!”

 

fvo13_jas_startar_i_gryning-500px

 

Inledningen ovan är ett utdrag ur ett e-mail från en av deltagarna vid årets Flygvapenövning (FVÖ13). Under ett av de sista nattpassen i AOC (Air Operations Center), smög sig den filosofiska ådran fram. Jag tycker att meningarna ovan på ett mycket bra sätt fångar den utveckling vi varit med om. En utveckling som alltjämt fortgår.

Jag vill påstå att det hände något under FVÖ13. Redan inför övningens start och under inledningsskedet mötte jag en inställning och en stämning som det är länge sedan jag upplevde (om jag någonsin gjort det). Den här känslan förstärktes efterhand under övningen. Det gjorde den i takt med att jag erhöll fler rapporter och pratade med fler deltagare. Som chef finns det en risk att gå i fällan att bara lyssna till det man vill höra, till det som är positivt, då det kan passa bättre mot den önskade målbild man byggt upp. Mot den bakgrunden har jag medvetet försökt att inte dra förhastade slutsatser. Jag väntade till slutgenomgången i torsdags, ett dygn efter att övningen formellt avslutats. Där fick jag ta del av övningsledningens samt den övade Flygtaktiska stabens (FTS) första intryck. Efter det har jag ställt frågor till krigsförbandscheferna och fått deras första reflektioner kring övningen.

fvo13_lastning_TP84-500px

Lastning av TP84 under FVÖ13

Alla uttrycker sig i positiva termer. Man har upplevt en övning där målsättningarna nåtts och där man tydligt kunnat identifiera att vi, som enskilda förband och gemensamt, har tagit steg framåt. Man kan fundera över hur detta kommer sig. Att saker och ting med ens faller på plats och att, mer eller mindre, hela Flygvapnet upplever att man kommer till sin rätt, att man får ut effekt av övningen och att man känner att det bär.

Jag påstår att det är många olika faktorer som spelar in. Det vore förmätet av mig att ge en heltäckande förklaring men jag vill åtminstone peka på några saker. Efter en längre period av hängivet fokus på internationell verksamhet, där vi kommit långt, påbörjade vi återtagandet mot nationell förmåga. Vi har gjort det i definierade steg där FVÖ med vald stegringstakt är en av hörnstenarna. Om man kopplar detta till en aktiv försvars- och försvarsmaktsplanering så börjar vägen framåt bli tydligare. Vi har lärt oss att applicera våra internationellt vunna kunskaper och erfarenheter till anpassade rutiner i den nationella kontexten. Vi har accepterat var vi står förmågemässigt. Vi har också insett att vi inte står på noll, att vi de facto kan en hel del.  Jag skulle kunna fortsätta…

fvo13_jas_landar_JOK-500px

Första landning med Gripen på Jokkmokk basen på sju år!

Så här direkt efter en lyckad övning skall vi tillåta oss att vara nöjda och stolta över det vi tillsammans presterat. Det är vi värda. Men, ganska omgående kommer vi att påbörja omhändertagandet av våra nyvunna lärdomar som skall ligga till grund för kommande övningar. Vi har fortsatta utmaningar och områden som behöver utvecklas. Detta har FVÖ13 bekräftat och den mer genomgående utvärderingen har bara börjat. Redan i nästa vecka genomförs ett möte där vi skall se över den ”FVÖ-trappa”, planen, som bär mot FVÖ14. Vi har en riktigt bra grund ur FVÖ13 att bygga på. Jag kommer noggrant och med stort intresse att följa och styra planeringsarbetet och jag ser redan nu fram emot nästa övning.

Avslutningsvis vill jag dela med mig av ytterligare ett referat. I detta fall är författaren övlt Thomas Hultmark, INSS J3 Verkan. När han, vid FVÖ13 avslutningsgenomgång, hade presenterat sina reflektioner och erfarenheter ur ett övningsledningsperspektiv fanns inte mycket mer för mig att säga. Jag ber er att läsa hans kortfattade rapport till mig nedan. Det sista stycket säger det mesta. Som sagt; nöjda och stolta skall vi vara.

Micael Bydén/Flygtaktisk chef

———————————————————————————————————-

”Under Flygvapenövningen har delar av Insatsstabens Operationsavdelning (Luft Op och Verkan) haft förmånen att delta som en del i övningsledningen och spelat högre chef i syfte att öva ledning och samordning av verkan. Detta har gett oss många värdefulla erfarenheter för att fortsätta vår utveckling. Ledning och samordning av verkan genom verkansprocessen ställer höga krav på en väl fungerande planering samt en order- och rapportkedja mellan operativ-taktisk nivå ända ut till förbanden för att kunna genomföra prioriterade insatser med korta tidsförhållanden. Detta måste fungera väl för att kunna utnyttja flygets snabbhet och flexibilitet fullt ut.

Resultatet av FVÖ13 är ur detta perspektiv fantastiskt. Det är näst intill ofattbart hur bra FTS lyckats ”jacka ihop” med den operativa ledningen på så kort tid och omsatt detta till insatser med förbanden! Eftersom det varit LIVEX med förband och en B-sida i andra änden så går det ju inte att ”fuska” vilket ger det goda övningsresultatet än mer validitet. Det finns några faktorer som möjligen kan förklara detta. De viktigaste faktorerna är den höga kompetens som FTS visat i kombination med den inbyggda kompetens för verkan (targeting) i hela flygsystemet som redan finns. LSS har genomfört metodutveckling så att det fanns en ”ledstång” att starta med. Övningsledningen har varit oerhört flexibel och dynamisk i genomförandet av övningen vilket medgett att FTCH har kunnat agera/öva med uppdragstaktik som grund. Sist men inte minst den vilja, prestigelöshet, positivitet och framåtanda som jag upplever har präglat verksamheten. Flyget har tidigare visat sin höga duglighet i Libyeninsatsen och under Red Flag- och nu även nationellt! Jag är djupt imponerad och stolt över vårt flygvapen!

Övlt Thomas Hultmark/INSS J3 Verkan”

 

 

SAE avveckling i slutfasen

$
0
0

 Efter två års insats avvecklas nu SAE ISAF MEDEVAC. Det praktiska arbetet, som inleddes i februari, har trots förbandets litenhet varit omfattande. Alla i SAE har jobbat hårt för att lösa alla de uppgifter som ingår i avvecklingen, samtidigt som vi hållit beredskap tills för en vecka sedan och dessutom genomfört överlämning till SAE ISAF UH-60. Det praktiska arbetet ökade i omfattning efter det att vi gått av beredskap och arbetet har förlöpt mycket bra. Endast några mindre åtgärder står kvar att göra.

Mycket tidigt på morgonen idag landade en AN 124 in på Camp Marmal, med avsikten att transportera hem våra två helikoptrar och huvuddelen av materielen. Efter några timmars lastning kunde så det stora flygplanet starta färden norrut mot Svedala.

 IMG_1038

Lastning av helikoptrarna på AN 124 (Foto SAE)

Vi är nu kvar drygt tio personer som gör de sista jobben i avvecklingen, men snart lämnar vi också insatsområdet. I och med vår återresa så är insatsen avslutad, SAE ISAF MEDEVAC upplöses efter att ha varit organiserad sedan 2 mars 2011. På hemmaplan återstår att ta hand om materielen, eventuellt belagd med karantän, och genomföra utvärdering av insatsen.

Det har varit en omfattande, krävande men också utvecklande och spännande resa som vi gjort allt sedan uppgiften gavs inom Försvarsmakten i juni 2008.

Från SAE sida vill jag rikta ett stort tack till alla, ingen nämnd och ingen glömd! Dock ett särskilt riktat tack till alla anhöriga, er förståelse och ert stöd har varit ovärderligt.

Ulf Bohman,  C SAE ISAF MEDEVAC

 

 

Flygvapenövningen ur en flygelevs perspektiv

$
0
0

fvo13_FlygS_GTU1-500px

 

Efter en kärv vecka I Hemavan, där vi genomförde överlevnadsutbildning i vinter-/fjällmiljö, begav vi oss i GTU 111 direkt från Flygskolan i Linköping till Vidsel för att delta i FVÖ -13. Vi deltog på röd sida och med oss hade vi åtta SK60.

Att vara med på en sådan här typ av övning var något nytt för oss elever. Några av de nya aspekter vi möttes av var att flyga dygnet runt i skift och taktisk samordning och planering med andra enheter.

fvo13_FlygS_GTU2-500px

Vi flög en rad olika typer av företag. De vanligaste på ATOn för våra SK60 var olika spanings- och attackföretag, antingen i rote eller i grupp, och att simulera HVAA, High Value Air Asset.

Att få vara med på en sådan här typ av övning med vår utbildningsstatus tror jag inte är helt vanligt internationellt. Det har varit väldigt lärorikt ur många perspektiv. Dels har vi fått en del målbildsförevisning men också en inblick i hela karusellen som ligger bakom den enskilda flygningen. Vi flög hem under onsdagen till FlygS med många nya erfarenheter och lärdomar.

AXE, flygelev GTU 111
genom Mats Gyllander/LSS

Bråda dagar för helikoptertekniker i Djibouti

$
0
0

Värmen är påtaglig och det är stor skillnad mot den svenska kylan. Helikopter 15 (HKP15)besättningarna med tekniker landade i Djibouti och möttes av 35 gradig värme.

Foto: Nicklas Grunditz

Foto: Nicklas Grunditz

 

Förbandet ME 03 är just nu delat. HMS Carlskrona förflyttar sig sakta på Medelhavet mot Suezkanalen och beräknas komma till farvattnen kring Djibouti i början av april.

Efter urlastningen från ett C-17 inleds några dagars arbete med att få helikoptrarna flygklara. Besättningarna kommer att kontakta franska basen i Djibouti för att repetera deras standardprocedurer.  Innan kontrollflygningarna i Djibouti krävs också ingångsvärden för de områden helikoptrarna ska flyga i. Värmen kommer att vara den stora utmaningen initialt, att acklimatisera sig själv och materielen tar tid.

 

Foto: Martin Malmborg

Foto: Martin Malmborg

- Teknikerna har jobbat på bra trots värmen och inga problem har inträffat. Vi räknar med att kunna påbörja kontrollflygningar inom några dagar, säger Martin Malmborg, chef för helikopterenheten.

Foto: Martin Malmborg

Foto: Martin Malmborg

Nästa steg i förberedelserna påbörjas i samband med att HMS Carlskrona anlöper i området och då startar en träningsperiod för besättningarna på HKP15. Då skall bland annat flygprofiler och så kallade Deck Landing Procedures (DLP) tränas för att senare kunna samöva med fartyget och bordningsstyrkan.  Under den senare perioden kommer också HMS Carlskronas flygplatspersonal, Flight Deck Team, att övas så de kan hantera helikoptern säkert på däck. Förra gången besättningen tränade det tillsammans var det minusgrader i farvattnen utanför Karlskrona.

- Alla är taggade och tycker att det ska bli skönt att komma igång efter en intensiv förberedelsetid, avslutar Martin Malmborg.

ME 03 påbörjar insatsen inom EU Navfor Operation Atalanta den 6 april. Läs mer om Heavy Airlift Wing, HAW, ett multinationellt förband, där Sverige ingår.

http://www.forsvarsmakten.se/f7/Ungern—Heavy-airlift-wing/

HKP16 nu en del av MEDEVAC-beredskapen i RC N

$
0
0

Vi har nu, på plats här i Afghanistan under ca två veckor genomfört de förberedelser som vi planerat. All personal är på plats, materielen är i stort sett levererad och våra SIS-system är ”up and running”. Några justeringar återstår men förbandet som helhet är nu redo att börja de uppgifter som innefattas i IOC (Initial Operational Capability). Jag har nu anmält till chefen för Regional Command North (COM RC N) att vi är klara att inta vår beredskap på 15 minuters startberedskap för FORWARD MEDEVAC.

Det har varit ett par mycket intensiva veckor som nu resulterat i ett insatsberett helikopterförband. De senaste dagarna har vi finslipat rutinerna och samövat flygstyrkan med OPS och underhållsdelar. Ett stort antal övningslarm har genomförts i syfte att hitta var tiderna kan minimeras. 15 minuter går väldigt fort när MEDEVAC-larmet tjuter. De sista övningarna under de gångna dagarna har samövning med understödda förband genomförts. Tidskravet på ”wheels up” är senast 15 minuter efter larmet. Vi nu, har tack vare de upprepade övningarna hittat våra rutiner så att vi kan innehålla tidskravet.

Jag är otroligt stolt över att förbandet kan ge ett klartecken till COM RC N och att vi nu ingår i ISAF:s sjuktransportberedskap enligt de åtaganden som Sverige avgett till NATO och i förlängningen ISAF. Nu stundar ett antal beredskapsdagar men även fortsatt förmågeuppbyggnad på plats mot andra transportprofiler som ingår i FOC (Full Operational Capability).

Stort tack till alla som jobbat hårt för detta delmål både hemma i Sverige och här på plats.

Lars Eklind

Chef SAE ISAF UH-60

Stort media intresse, både SVT och DN har redan besökt oss

Stort media intresse, både SVT och DN har redan besökt oss

Övning tillsammans med andra svenska enheter och den tyska sjuktransportenheten på Camp Marmal

Övning tillsammans med andra svenska enheter och den tyska sjuktransportenheten på Camp Marmal

Den allra första flygningen 03-18, kontrollflygning av HKP#01

En av många träningar av "missionbrief"

En av många träningar av ”missionbrief”

Flygunderhållstjänsten bedrivs i huvudsak i den hangaren som vi delar med ett amerikanskt förband.

På plats för att förbereda ”take off

Larmet har gått, bara några minuter senare är de första delarna av besättningarna på plats för att förbereda "take off"

Larmet har gått, bara några minuter senare är de första delarna av besättningarna på plats för att förbereda ”take off”

”Aldrig ge upp”

$
0
0

Onsdagen den 9 april

19.utbildningskompaniet, F17/Kvarn har påbörjat övningen ”Aldrig ge upp”. En 8 dygn lång övning som ingår i det näst sista projektet i GMU.

Rekryterna kommer att under dessa dygn få utveckla och tillämpa de kunskaper de förvärvat fram till dags dato under fältförhållanden med friktioner såsom lite sömn, mindre mat och framförallt, ovisshet om vad som kommer hända!

Med på övningen finns även anställda gruppchefer som leder grupperna. Gruppcheferna kommer från både Linköping och Ronneby. Dessutom ingår soldater och hundar ur 1. Flygbasbat/Malmen som figuranter.
 
Rekryten är mycket motiverad för uppgiften och håller i skrivande stund på att upprätta förläggning och bedriva fast och rörlig spaning (efter förmåga) i respektive grupp & plutonsområden. Idag har de framryckt, dolt (med varierad framgång ;) ) till sina grupperingsplatser och under natten förväntas en hel del aktivitet….

Stridsvärdet är högt och humöret på topp hos både befäl och rekryter!

Är du nyfiken på att läsa om soldaternas strapatser under den kommande veckan?
Gå in på vår facebook, F17 Blekinge flygflottilj”

Elena Fredriksson
Stf C 19. Utbkomp
F 17/Kvarn

Från ny till insats på rekordtid

$
0
0

Alltmedan man läser om snöoväder, minusgrader och en förlorad vår i Sverige, finns nu några malplacerade svenskar i ett land i västra Asien som försöker greppa det där med busigt väder och hetta i en ny arbetsmiljö. Hur kunde det då bli såhär? Vi tar det från början.

2010 beslutar Försvarsmakten att köpa en ny helikopter i den medeltunga klassen. Valet stod då mellan Eurocopter Super Cougar och UH-60M Black Hawk. Båda helikoptrar säkert bra på sitt sätt, men valet föll till slut på det sistnämnda systemet. Efter det gick processen snabbt. Piloter och tekniker rekryterades från andra system och förband och sändes iväg på utbildning i USA, men även andra funktioner som underrättelseofficerar0e och uppdragsspecialister anställdes vid 2:a skvadron på Malmen i Linköping. På kort tid driftsattes förbandet och helikoptersystemet, på vad vissa kallar rekordtid; något som kan kännas svårt att förneka när vi nu 3 år senare är fullt operationella och på plats på basen Marmal utanför Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

 Bild ett

 Parallellt med hkp 16-projektet har jag personligen haft en snabb resa dit jag är nu. För mig började det hela med att jag som värnpliktig strax innan muck sökte till specialistofficersutbildningen som helikoptertekniker. Jag blev antagen och började min utbildning på MHS i Halmstad för taktik- och ledarskapsutbildning och utrikes-, inrikes och säkerhetspolitikkurser, därefter FMTS för att erhålla flygteknisk skolning. 2011 lämnade jag skolan och efter ett halvår skickades jag iväg till Fort Eustis i USA för att gå typkurs på hkp 16 i sex månader. Det som följde när jag kom hem i mars året därpå är att ett väntans år tog sin början. Under detta år har vi på kompaniet cementerat våra kunskaper och fördjupat oss i olika system, utöver detta har vi också haft många insatsförberedande utbildningar. På 5 år har jag således lyckats hamna i Afghanistan.

 

Uppstartsfas

Vi har tagit över fanan efter Hkp 10-gänget, eller Silverfox som enheten kallades under sin tid här. Själva nedskeppningen av vårt förband, Icepac, har skett etappvis. I takt med att folk kommit hit har förbandet börjat anta sin slutgiltiga form. Den avgående Silverfox som opererat under lite annorlunda former och med ett annat helikoptersystem har också funnits på plats under uppstartsfasen. Tack vare denna överlappning har varje funktion kunnat dra nytta av den erfarenhet och kunskap som veteranerna besitter för att snabbare komma till rätta i sin roll. Att landa ner i ett land som är nytt för många och att få igång rutiner och flyt i verksamheten kan vara knepigt, men med van personal som själsliga guider har detta gått mer friktionsfritt. På teknikersidan har vi även haft stöd utav en deployeringsstyrka som haft som huvuduppgift att se till att förbereda och lasta in helikoptrarna för transport med C-17 och därefter få dem kompletta igen och klara för testflygning.

Nytt+å+ga..

 Något hände på vägen hit

För att transportera ner fyra helikoptrar till Afghanistan använde vi oss utav våra kollegor från flygbasen Papa i Ungern, där Försvarsmakten är involverad i ett samarbete kring fraktflygplanet C-17. I ett sådant flygplan kan man relativt enkelt stuva in två hkp 16, något som är smidigare än att låta helikoptrarna flyga ned hit för egen maskin. På den sista av de två transportflygningarna fanns jag och en kollega med som passagerare. Olikt den första flygningen fick vi efter någon timme i luften veta att en av motorerna hade något sorts fel och att man ville flyga till Ungern för att åtgärda detta. På grund av att det rådde snökaos och att banhållningspersonalen inte ville snöröja när det fortfarande snöar bestämdes det dock att vi ska landa i Tyskland istället. Vi hamnade på Ramstein, en av USAs flygbaser i landet. Om man innan tyckte att det var häftigt att se en C-17 så blir man ganska avtrubbad då man framför sig har långa rader av dem.
Vi blev kvar där under 2 dagar i väntan på att planet skulle kunna lyfta igen, men inget ont utan lite gott; vi hittade i vart fall världens största kinderägg – ett ägg så stort att man nästan fick använda två händer för att kunna hålla i.

 

Idag

Nu när det har gått några veckor så kan man konstatera att det hela har gått väldigt bra. Målet har ändå varit att vi ska kunna stå i 15 minuters beredskap från och med första april, och det gör vi nu. Med 15 minuters beredskap menas att det från att ett larm trillat in får ta maximalt 15 minuter innan helikoptrarnas hjul lämnat marken. Vi har gått in i en beredskapscykel där till exempel vi tekniker parvis ansvarar för en dag. Dagarna börjar tidigt och slutar sent, men har man kul på jobbet så är detta inget man lider av nämnvärt. Det enda vi väntar på nu är att det ur högtalaranläggningen i hangaren ska ljuda “Icepac, Icepac, Icepac, Medevac, Medevac, Medevac!”.

DSCN0244

 Avslutningsvis vill vi som är här nere hälsa er där hemma att vi är vid gott mod, trots att denna oändliga strand inte slutar i något härligt badvatten.

1:e Serg Mattias Fahlén

Hkptekniker/SAE ISAF UH-60


Tredje dagen på ”Aldrig ge upp” 13 april 2013

$
0
0

Aprilväder och ringar på vattnet

Imorse hände det grejer ute i terränglådan!

Helt plötsligt, precis när det började ljusna, dök det upp fiender utanför förläggningen. Fienden hade lyckats ta sig så nära förläggningen att han råkade gå på en larmmina! När larmminan tjöt hördes ordern ”Besätt eldställningarna!” skalla genom förläggningen. Inom kort rusade rekryterna, ryckta ur sin sömn, ut mot sina eldställningar och striden togs upp!

Skyddsmask på

Jag kan rapportera att rekryterna vann striden men eftersom de blivit röjda fick de ordern att bryta förläggning och framrycka till ÅSA 1 (återsamlingsplats). Där blev de upphämtade med fordon och omgrupperade till ny terräng där fiendehotet var lågt. Då ett sidoförband tog över våra tidigare uppgifter kunde vårt kompani påbörja utbildning och återhämtning.

Rekryten har idag framryckt ca 15km (det skiljer mellan plutonerna på grund av att de startade från olika platser) och på vägen har de passerat genom ett gasbelagt område (tårgas) och fått utbildning i avståndsbedömning, stegning och tillfällig bår. Kunskaper som jag råkar veta att de kommer att få nytta av framgent ;) Längs vägen delades dessutom ny mat ut, ett välkommet inslag! När rekryten gick ut på övningen hade han/ hon med sig mat motsvarande 3749 kcal. De flesta har ätit ca 70% av den medhavda maten.

Mat HURRA-1

Väl framme i förläggningen påbörjade förläggningstjänst med allt vad det innebär (tilldela eldställningar, eldområden, poster, resa tält osv) för att sedan genomföra återhämtning.

När de flesta tänker återhämtning ser de vila och mat framför sig. Så är det till viss del men det är inte det man prioriterar. Det som i första hand måste återhämtas är den utrustning man har. Därför inleddes vård av vapen, personlig utrustning och inventering. När det väl är genomfört kan rekryten gå och tvätta sig. Det fanns ”fältduschar” i förläggningen, dvs en lastpall att stå på med presenning runt, en tunna att ha vatten i och tvål. Vattnet är upplysningsvis rätt kallt. Slutligen kan de se till att få lite mat i magen och gå och lägga sig.

Dags för dusch

Dags för dusch

Dagen har varit förhållandevis tung för rekryten med hänsyn till sömnläge, näringsintag och vädret. Det har regnat och snöat om vartannat mest hela dagen. Kopplat till detta har det blivit väldigt tydligt hur stor roll det spelar vilken inställning man har. Där det finns väldigt positiva och glada rekryter eller gruppchefer speglas det på resten av gruppen och samma sak där situationen är den omvända. I skrivande stund är dock den allmänna stämningen god. Rekryten ligger nytvättad i ett varmt tält, i torra kläder, och snusar gott med mat i magen.

Det är lugnt i lagårn =)

Kn Elena Fredriksson
Stf C 19.utbkomp
F17/Kvarn

 

Innan vi börjar …

$
0
0

Innan vi kan börja flyga och aktivt delta i övningen, är det en hel del förberedelser som vi måste göra. Redan i början på veckan skickade vi lastbilar med containrar med materiel som vi behöver. Tillsammans med förstyrkan på tio människor började de under torsdagen att förbereda för att huvudstyrkan och flygplanen skulle anlända under fredagen.

OMBASERING HUVUDSTYRKA OCH JAS 39 GRIPEN - FRISIAN FLAG 2013

OMBASERING HUVUDSTYRKA OCH JAS 39 GRIPEN - FRISIAN FLAG 2013
Sedan dess har förberedelser pågått inom alla de funktioner som vi är på övningen. Flygplanen har kontrollerats och preparerats för att vara klara inför måndagens övningsstart. Ute på linjen har en så kallad. FOD-walk genomförts. Det är när vi går över plattan där vi ska ha flygplanen och letar efter saker och skräp som inte ska vara där och som riskerar att skada våra flygplan. OMBASERING HUVUDSTYRKA OCH JAS 39 GRIPEN - FRISIAN FLAG 2013

Verktyg, materiel och utvärderingsutrustning har packats upp. MSE-personalen jobbar med att få i ordning alla sina datorer som behövs för att planera och utvärdera flygföretagen. Vi har varit med på Maintenance Brief, Mission Commander Brief och In-Brief Frisian Flag 13 och det kommer ytterligare någon genomgång innan måndagen. Planeringen för de piloter som ska flyga första passet (måndag förmiddag) i övningen har redan börjat. Den startade upp idag, strax efter klockan tre.

Allt detta är bara några nedslag i all den verksamhet som vi gör för att vara redo på måndag.

För några har övningen redan börjat skarpt och det är för våra vaktsoldater. Det som de som vaktar våra flygplan under de tider flygövningen inte pågår, dvs nätter och helger. Vår vaktstyrka klev på sitt första skift i fredagseftermiddag och har fortsatt att bevaka under hela helgen.

Vi är här för att delta i en stor flygövning. Vi ska öva olika typer av luftstridoperationer. Men trots att det är övning är flygsäkerheten alltid skarp. Jag tycker att det är viktigt att ha med sig detta när vi åker iväg. Flygsäkerheten är alltid på riktig. Allt vi gör påverkar nivån på flygsäkerheten. Jag är inte det minsta orolig, för vi är väldigt duktiga och medvetna om detta. Samtidigt är det viktigt att lite nu och då stanna upp och reflektera över vad och hur vi gör saker – och att det kan få allvarliga följder. Det är på riktigt.

Nu, så här på söndagseftermiddagen, känner jag mer och mer att alla börjar fokusera. Alla är inne i sina roller och det finns en förväntan och positiv spänning i luften. Vi börjar vara klara med förberedelserna och nu vill vi komma igång. Imorgon är vi redo.

Frisian Flag är en återkommande övning där flera länder deltar, både med flyg-, mark- och marina enheter. Övningen sker i en komplex hotmiljö med bland annat luftvärn vilket gör att övningen blir realistisk.

OMBASERING HUVUDSTYRKA OCH JAS 39 GRIPEN - FRISIAN FLAG 2013
/Fredrik Holmbom, Kontingenschef Frisian Flag 2013

Fakta Svenska kontingenten
212:e stridsflygdivisionen
22:a flyghunderhållskompaniet
251:a flygbassäkerhetsplutonen
F 21 flottiljstab
2:a flygbasbataljonen (EASstab)
Samt flygförare från 211:e stridsflygdivisionen, F 7, LSS TU Jas

Mediadagar på Frisian Flag

$
0
0

MEDIADAG NATIONELL MEDIA- FRISIAN FLAG 2013

Under övning Frisian Flag väntas mycket media och flight spotters*, så många så basen har valt att dela upp dessa besök under tre dagar. I dag, under övningens andra dag, deltog nationell media från Nederländerna.

Inledningsvis höll Jos, som är projektledare för Frisian Flag, en kort briefing om övningenMEDIADAG NATIONELL MEDIA- FRISIAN FLAG 2013 där han berättade om övningsmålsättningarna, vilka nationer som deltar med vilka flygplan och scenariot för övningen.

Sedan var det dags att bussas ut till start- och landningsbanan för att få möjlighet att fota och filma stridsflygplanen från de olika länderna som skulle upp för dagens förmiddagspass.

Ett kort stopp innan bussen passerade mellan plattan med våra svenska Gripenplan och plattan med de tyska Eurofighters. Det är bara att konstatera att våra flygplan skapar intresse, de flesta kamerorna var riktade mot vårt håll.

 

TYSKA DCRC- FRISIAN FLAG 2013

Nästa programpunkt var det tyska DCRC, Deployable Command and Reporting Centre, ”Red Hawk” som 2009 var baserat i Luleå under övningen Loyal Arrow. Där fick media följa övningen ”live” på en stor bild. I övningsområdet, som är i nederländskt, tyskt och danskt luftrum (mestadels över vatten), var det fullt av flygplan. Varje pass är cirka 35 stridsflygplan uppe i luften och alla leds, både den blåa och den röda (fienden) sidan, från ”Red Hawk”. Sida vid sida sitter både tysk och nederländsk personal i position.

TYSKA DCRC- FRISIAN FLAG 2013

Under onsdagen väntas drygt 40-talet journalister och fotografer, både nationella och internationella, från olika flygtidsskrifter och fackpress.

*Flight spotter, eller flygentusiast, är enligt Wikipedia en person som samlar information om och bilder på flygplan som en hobby. En internationell flygövning som Frisian Flag blir ett enda långt kalas för dem och det finns det gott om spotters runt basen, varje dag … Senare i veckan kommer cirka 250 spotters att besöka basen.

Operations ISAF SAE UH-60 Blackhawk

$
0
0

  

 Operations ISAF SAE UH-60 Blackhawk i Afghanistan.

Operations, OBS, är en del av ISAF SAE UH-60 Blackhawk. OPS består av 10 personer och vi är indelade i två skift för att kunna verka 24 timmar per dygn. Uppgiften är att förbereda och planera uppdrag samt briefa flygbesättningarna innan start. De uppdrag som förbandet kan få är, Forward MEDEVAC, Tactical MEDEVAC och Trupptransport.

Operations briefing SAE ISAF UH-60 i Afghanistan.

Vid behov av evakuering av skadade soldater sänder PECC i RC N Stab en begäran om Forward MEDEVAC till OPS. Det får maximalt ta 15 minuter innan helikoptrarna måste vara i luften och på väg till skadeplatsen. På bilden ovan pågår en så kallad Stepbrief som sker alldeles innan uppdragschefen, befälhavaren och läkaren åker ut till resten av besättningarna i de väntande helikoptrarna.

Operations i arbete SAE ISAF UH-60 i Afghanistan

 Efter att helikoptrarna har startat sker uppföljning av uppdraget via datorer och radio. Allt som händer från det att helikoptrarna lyfter tills att de landar på basen igen följs upp och rapporteras till PECC för att de skall kunna se till att ambulans finns tillgänglig vid landningen så att patienten får vård snabbast möjligt. Kravet är att en skadad soldat skall få kvalificerad vård inom en timme (sk ”Golden hour”) från skadetillfället.

Förkortningar
OPS = Operations
ISAF = International Security Assistance Force
SAE = Swedish Air Element
PECC = Patient Evacuation Coordination Cell
RC N = Regional Command North

Bild & text
Kn Gerhard Johansson
Planoff/OPS SAE ISAF UH-60 Blackhawk

 

 

En dag på linjen

$
0
0

FLYGTEKNIKER MATTIAS STRAND- FRISIAN FLAG 2013 

Vi pratar ofta om att vår tjänst som flygtekniker alltid är skarp, och det stämmer ju. Men det känns lite extra här nere. Det blir då i alla fall en viss skillnad mot att vara hemma, då rutiner är annorlunda och det blir mycket nytt runt omkring våra flygplan.

Likt hemma så startar vi dagen med en morgonsamling. Flygplan och uppställningsplatser delas ut, och till sist delar vi med oss av den information vi snappat upp under gårdagens alla möten.

UPPSTART FÖR FÖRSTA DAGENS FLYGNING- FRISIAN FLAG 2013När vi är klara med morgonsamlingen går vi ut till våra flygplan, som fått stå ute över natten. Kapellen ska tas av, kontroller skall göras och stolen ska osäkras. Allt det här gör vi ju hemma också. Skillnaden är väl att vi inte har ”kapellat” planet i samma utsträckning som när de står i en hangar och då kommer det automatiskt att man tittar det där lilla extra på flygplanet. Jag menar, den stackarn har ju fått stå ute hela natten!

Så fort vi gjort våra kontroller och förberedelser går vi in i vår barack och väntar på att förarna ska komma ut till plattan. Det blir några minuter för lite kaffe och samtal. Vips kommer männen med de vita knäna. Detta är då förarna med sina knäfickor fyllda med en stadig samling papper. Då blir det dags att gå ut och starta igång maskinerna.

Utländska maskiner åker förbi, som exempel Eurofighter och Mirage. Någon behöver hämta något i det shelter vi lånat och grannens maskin behöver startas om. Det blir mycket som händer runt om kring. Till sist sticker kärrorna iväg och vi kan röra oss in för att avsluta vårt kaffe. Vissa passar på att ta tillfället i akt att träna lite, andra ser på en film.

 

Här märks det också att det inte är den vanliga flygningen hemma på F 21. Hemma har vi lite känsla och rutin på när förarna kommer tillbaka, men det funkar inte alltid på den här övningen. Rätt vad det är så kommer flygplanen ner igen, och det blir dags att vinka in dem till platserna. Även indirigeringen skiljer sig lite. Hemma är både vi och förare vana vid plattan, och vi har gott om markeringar som vi är vana vid att ta hjälp av. Sen är det ju inte hela värden om vi inte ställer upp på en helt rak linje där hemma. Men här vill man ju anstränga sig lite extra för att få den där flygplanslinjen som skulle göra sig på ett vykort!

OMBASERING HUVUDSTYRKA OCH JAS 39 GRIPEN - FRISIAN FLAG 2013

När vi väl dirigerat in våra maskiner på millimetern så är det dag att höra med föraren om allt gick bra. Vi kanske inte tänker lika mycket på hur bra spelet i luften gick, som om allt har fungerat bra med maskinen. När väl eventuella varningar är diskuterade, tester gjorda och piloter får tecken att kupera APU:n är det dags att gå vårt ”varv”. Vi går runt maskinen, tittar efter om det blivit några skador och kontrollerar oljenivåer. Snart kommer basens tankpersonal med tillhörande tankbil och vi får tanka upp inför nästa pass.

OMBASERING HUVUDSTYRKA OCH JAS 39 GRIPEN - FRISIAN FLAG 2013

Efter ytligare ett flygpass eller två börjar dagen luta mot sitt slut, och det är dags att ”natta” våra maskiner med kapell och en sista koll, utrustning ska ställas undan och bogserbilen ska parkeras.   När alla känner sig färdiga samlas vi för en sista samling. Just idag pratade vi om hur vi ska lösa logistiken med dem som väljer att promenera till hotellet, och de som hade tänkt åka bil. Till sist går vi över till våra Holländska kollegor som bjudit in till en Maintenance Gathering, det vill säga all teknisk personal från deltagande nationer samlas för att lära känna varandra och prata lite strunt om vems flygplan som är tuffast.

FLYGTEKNIKER MATTIAS STRAND- FRISIAN FLAG 2013

Efter några timmar med nya bekantskaper är vi alla åter på hotellet för lite sömn och förväntan inför morgondagen.

Pär Thunfors GSS K flygtekniker/Leeuwarden

Viewing all 289 articles
Browse latest View live